Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na stan całego organizmu. Z uwagi na to jest szczególnie istotne w trakcie ciąży. Wpływa nie tylko na stan matki, ale również płodu. Może to przełożyć się na tempo jego rozwoju. W skrajnych przypadkach niedożywienia dochodzi nawet do zbyt małej masy urodzeniowej i zahamowania wzrostu. Z tego powodu warto stale kontrolować stan organizmu dziecka. Dzięki temu będziemy w stanie podjąć odpowiednie działania i wprowadzić niezbędne zmiany do naszego trybu życia. Jednak nie zawsze sama korekta jadłospisu jest wystarczająca. Organem pośredniczącym w wymianie substancji między organizmem matki a płodem jest łożysko. Z tego powodu od niego wiele zależy. Musi być prawidłowo wykształcone, aby cały proces przebiegał sprawnie. Duże znaczenie ma tu również jego wielkość. Z tego powodu warto reagować odpowiednio szybko na wszelkie nieprawidłowości. Może być to ocenianie w trakcie regularnych badań u lekarza. W niektórych przypadkach odpowiednio wczesne leczenie może wiele zdziałać. Jednak z pewnością warto dbać również o jakość diety. Przełoży się to na uzupełnienie ewentualnych niedoborów jakie mogły występować jeszcze przed ciążą. Mogą one negatywnie oddziaływać na przebieg poszczególnych procesów metabolicznych. Z uwagi na to kluczowa jest prawidłowa suplementacja. Już od pierwszego tygodnia warto sięgnąć po odpowiednie preparaty, które są dostosowane do potrzeb kobiet. Witaminy w ciąży są koniecznością. Szczególnie jeśli nie jest to sezon letni. Możemy mieć wtedy trudności z pozyskaniem tych składników w formie naturalnej. Jednak mimo to warto dbać o różnorodność naszej diety. Sięganie po wiele gatunków owoców będzie sprzyjające. Pozwoli nam zyskać pewność, że dostarczamy składniki ze wszystkich grup. W ten sposób w organizmie powstaną zapasy, które będą wykorzystywane w późniejszym czasie. Podobnie jest z minerałami. Jednak tu głównym źródłem są warzywa. Z tego powodu warto spożywać jak najwięcej roślin. Wpłynie to na ogólną kondycję i stan ciała. Szczególną rolę dogrywa żelazo. Wchodzi ono w skład krwinek czerwonych, które są jednym z najważniejszych elementów krwi. Odpowiadają za dotlenienie całego ciała. Równocześnie transportują tlen do płodu. Z tego powodu musi być ich odpowiednio dużo. Dodatkowo odpowiadają za przenoszenie składników odżywczych i pozbywanie się zbędnych substancji. Odgrywają znaczną rolę w utrzymaniu równowagi w organizmie. Z uwagi na to należy wykonywać regularne badania, które pozwolą nam wykryć ewentualne odchylenia od normy należy odpowiednio szybko je korygować. W takiej sytuacji musimy zwiększyć spożycie konkretnych produktów. Warto świadomie wpływać na skład naszej diety. Poszczególne posiłki muszą być pełnowartościowe. Tylko wtedy organizm je wykorzysta. Dużym ułatwieniem jest planowanie jadłospisu i bilansowanie go. Poprzez obliczanie poszczególnych wartości możemy znacznie wpływać na ogólny stan naszego organizmu. W razie jakichkolwiek trudności należy skorzystać z pomocy lekarza prowadzącego lub dietetyka klinicznego.